Thursday, May 31, 2007

Fun with Feminism, 101...Back by Popular Demand!

Because tomorrow is June 1 -- the day I always remember as "school's out hit the beach" day -- and because I was that lone geek who got sad when school ended because I missed my teachers, I'm re-posting that pop quiz. For all you other geeks out there. You know who you are. Answers below.


1. Betty Friedan was:

A. A pin-up model from the 1940s
B. The mother of American cookbooks
C. A columnist for McCall’s
D. The founder of the National Organization for Women
E. Author of The Feminine Mystique

2. In 2007, for every dollar a man earns, a woman earns:

A. the same
B. 84 cents
C. 77 cents
D. 56 cents

3. During the Miss America Protest of 1968, radical feminists did all but which of the following:

A. Crowned a live sheep “Miss America”
B. Burned their bras
C. Threw aprons and high heels into a Freedom Trashcan
D. Sprayed Toni home permanent spray inside the convention hall

4. In 2007, women make up what percent of the U.S. Senate?

A. 3%
B. 14%
C. 33%
D. 50%

5. “Postfeminist” is:

A. A term coined in 1919 by a group of literary radicals in Greenwich Village who rejected the feminism of their mothers one year before women won the right to vote
B. A term used in the 1980s to describe an era in which feminism was deemed unhip and unnecessary
C. A media-hyped label that irritates third-wave feminists more than Adam Corolla
D. All of the above

6. The Real Hot 100 is:

A. A new reality tv show
B. A list of the hottest women according to Maxim magazine
C. A campaign to redefine hotness by refiguring the standards to honor guts and not just glam
D. Hot sauce

7. The Equal Rights Amendment was introduced in:

A. 1923
B. 1942
C. 1969
D. 1971

8. In 2007, what percent of tenured professors at PhD-granting universities are women?

A. 7%
B. 16%
C. 20%
D. 50%

9. Title IX is:

A. The name of Britney’s favorite club in NYC
B. A piece of pro-woman legislation passed in 1972 now under attack
C. The name of a secret feminist cult
D. The sister band of L7

10. In 2007, what percent of Fortune 500 CEOs are women?

A. 2.6%
B. 15%
C. 26%
D. 50%

11. BUST is:

A. A girlie magazine for men
B. A grrly magazine “for women with something to get off their chest”
C. A boxing move popularized by Laila Ali
D. A West Coast rapper

1 - C, D, and E, 2 - C, 3 - B, 4 - B, 5 - D, 6 - C, 7 - A, 8 - C, 9 - B, 10 - A, 11 - B

11-8 = Superstar!
7-4 = Semi-superstar
3-0 = Hit the books, my friend. You got catching up to do.

Based on Sisterhood, Interrupted: From Radical Women to Grrls Gone Wild (available from Palgrave, June 12, 2007)

No comments: